Kolbulle

Detta är en enkel rätt med anor långt bak i tiden, enkel, energirik och mättande, vilket är under primitiva förhållanden i skogen.

Förr var den vanligt förekommande bland annat kolare, skogshuggare, rallare och flottare som ofta stundtals levde spartanskt i kojor.

Helst skall den lagas över öppen eld i gjutjärnspanna, men går givetvis lika bra att köra på vedspisen eller givetvis gasol om så är fallet.

Ingredienser (cirka 4 portioner):

  • 4 dl vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 hg rimmat, tärnat fläsk
  • Lingonsylt till servering

Du kan med fördel hälla i smeten i tex en PET-flaska eller likande för enkel portionerande och transport.

Så här gör du:

  1. Vispa ihop mjöl, vatten och salt i en bunke. Ställ kallt minst 30 min.
  2. Tärna och stek fläsket knaprigt i en gjutjärnspanna. Lyft bort 3/4 av fläsket.
  3. Klicka ner lite smör i pannan och häll på 1/4 av smeten. Stek 3-4 min.
  4. Vänd på kolbullen och stek ytterligare 2-3 min.
  5. Gör likadant med resten av fläsk och smet till fyra kolbullar.
  6. Servera kolbullen med lingonsylt.