Grillspett

En väldigt trevlig rätt att lägga på grillen, en del av er kommer kanske ihåg att jag (Björn) gjorde dessa på grillkvällen på slåtterdagen 2024.


Mina grillspett på grillkvällen under slåtterdagen 2024.

Jag brukar börja med att tärna ner aktuellt kött till kuber (cirka 2×2 cm), alternativt om jag skär långa strimlor istället sen lägger jag de i marinad och vacuumpackar, låter det ligga minst en dag.

Ett annat tips kan ju vara att göra köttet längre i förväg (tex om det är extrapris eller rödlappat) och frysa in det vvacuumpackade köttet.

När det väl är dags att bygga själva spetten så börjar jag att lägga trägrillspetteten i blöt och börjar hacka upp allt annat som ska på spetten.

Sen är det bara att börja och här sätter ju bara fantasin gränsen vad det blir för spett. Till exempel om några helveg, med eller utan svamp osv.

Ett tips är att ha ett stort fat/bricka och täcka med folie eller plastfilm så har du dels en yta för spett klara för grillen och sen en yta för de färdiggrillade spetten, samt att göra spetten max någon timme innan det är dags att grilla.

Förslag på spettinnehåll:

  • Marinerat kött (jag brukar ofta använda mig av benfri kotlett, men kyckling funkar fint, går säkert även att göra finfina spett med tex köttfärs)
  • Skrivad kryddkörv (tex salsiccia eller chorizo)
  • O-kött (här jag jag lite dålig koll, men tofukuber kanske kan vara något?)
  • Cocktailtomater (eller liknande småtomater)
  • Lök (röd eller gul)
  • Grillost (eller liknande)
  • Paprika (valfria färger)
  • Svamp (tex champinjoner)

Förslag på tillbehör:

  • Potatissallad – troligen enklaste potatistillbehöret till spetten
  • Sallad – en vanlig sallad efter tyckte och smak
  • Grillad vitkål (grilla med lite olivolja på)

Så var inte rädd för att prova, testa, experimentera dig fram till det ultimata grillspettet!