Första veckan med fåren

Då har det snart gått en vecka sedan Näsberg fick besök av sju stycken får, tackor från Liljeholmens Bondgård. Första gången det är betande djur i fäboden sen de lösspringande fåren kring 1990.


En groupie med alla besökarna.      Foto: Mats Jacobs

Den som varit mest pådrivande för fåren är Eva (som är ”nya Valter” i Näsberg). Så därför föll det sig naturligt att de bosatte sig kring hennes och Mats gård för att kunna ha de nära och hålla koll på de. Första veckan har gått bra och de har tuggat på ganska bra, hässjan var däremot inte så intressant att äta, mer intressant att göra om till säng.

Denna första vändan har varit ett litet test, för att känna på och se lite hur det fungerar, veta vad man ska och inte skall göra hur.

De kommer att stanna i Näsberg som längst till den 22 augusti.

Eva är mest överraskad över hur sociala och mysiga de är, de verkar vana vid människor, söker oss människor och vill vara nära. Och det har gått bättre än vad hon hoppades och är tacksam för allt stöd hon fått av folket i Näsberg.

Också härligt att höra de som blir så glada att se djur i fäboden igen, jättefint när man kan hjälpas åt med praktiska saker (hålla koll på fåren, preparering för kommande hagar etc).

Det har påbörjats preparering för en andra hage, nordöst om tomten 30:1, en plats på samfälld mark som dessutom togs upp på årsstämman att det växer igen där.

Är du uppe i Näsberg, passa på att besöka fåren, de finns nästan i anslutning till majstången/ladan.


Detta vekar vara ledaren som övriga följer efter.      Foto Mats Jacobs


Tagit en fotopause i betandet.      Foto: Mats Jacobs

Vi ser 2024 som ett utvärderingsår, för en eventuell fortsättning kommande år.

Om Björn Elvenmark

Ledamot i styrelsen. Besökte Näsberg för första gången för drygt 40 år sedan, delägare i Näsberg 6:1 med storebror sedan cirka 15 år sedan. Trivs kanonbra där uppe i skogen utan massa måsten, bara fin natur och fantastisk utsikt. Aktiv i styrelsen sedan ett par år.
Det här inlägget postades i Djur, Får, Information från styrelsen, Nyheter. Bokmärk permalänken.